2024. január 22., hétfő

Minimális minimum minimuma

Hát, az van, hogy 54-55* kiló vagyok, s bár a tükörbe nézve még mindig nem látom, hogy baj lenne, viszont az nem jó irány, hogy ebédre és vacsira is főtt ételt (és normál mennyiséget) eszek úgy, hogy testmozgás a nullához konvergál, plusz nap közben nasizok is. Utóbbit próbálom az egészség jegyében magvakra és kölesgolyóra szorítani, de nyilván becsúszik egy-egy komolyabb tétel (ld. 5bit). 
Voltam amúgy rákszűresen az új nődokinál magánrendelésen, aki nő és fiatal (ez annyiban érdekes nekem, hogy az előző nődokim egy idős pasas volt, és az én fejemben a nőgyógyászok idős gazdag pasik), viszontámde állami ellátásban 

1) ő műtött 

2) ő szúrta ki és vette komolyan a terhességi epepangást (ami a magzatra nézve rohadt veszélyes, olvasson utána, aki bőgni akar) 

3) nála szültem. 

Szóval, ezt mind jelnek vettem (mivel véletlenek nincsenek). Amúgy eddig szimpatikus, jó alaposan megvizsgált (megjegyzem: au!), de nyilván endometriózis-gyanú miatt muszáj volt. Egyelőre annyi van, hogy fél év múlva menjek vissza, amiket talált, újra megnézi, mert fel is szívódhatnak, de nagyobbodhatnak is. Ha panasz van, menjek azonnal. Ha kérem, ír fel fogalmazásgátlót fogamzásgátlót, mert jelenleg ez a bevett gyógymódja tüneti kezelése az endónak. Agyalok rajta. Zebu nem érti, mit kell ezen agyalni, kérjem, írja fel. Viszont a bogyónak van sok mellékhatása (öhm pl.: hízás, bőrproblémák, depresszió, trombózishajlam), amikre meg egyelőre azt mondom, hogy köszike, de nem kérem őket, pláne nem így csomagban... Igen, szedtem 10 évig Lujza előtt, pont elég is volt. Ha muszáj lesz, muszáj lesz, de addig tologatom ezt a fantasztikus lehetőséget.  

Kérdeztem dokit, hogy van-e tudományosan alátámasztott diéta, amit esetleg lehetne követni. Nincs, ellentmondásosak az adatok. Mozogjak rendszeresen. Hurrá.

Neten nézegettem, amit más endo specialista orvosok írtak: nincs bevált diéta, nagyok az egyéni különbségek, a cél az ösztrogén alacsonyan tartása. Sok rost, omega3, diófélék, bab, brokkoli, vitaminok. 

Nézegettem továbbá endoba szenvedő sorstársak ajánlásait: 
  • semmi cukor (ez okés, csökkentem, ahogy tudom), 
  • semmi koffein (napi egy kávéhoz ragaszkodom, a többit amúgy is csökkentettem), 
  • ezekkel összefüggésben semmi csoki (korrekt kérés, csökkentem, s igyekszem a meglévő csokitartalék elpusztítása után teljesen elhagyni), 
  • semmi vöröshús (imádom, de tudom csökkenteni), 
  • semmi liszt (jó, persze), 
  • semmi glutén (wtf???) 
  • semmi tejtermékek (ja, persze, anyátok p...), 
  • semmi tojás (ld előző) 
  • és így tovább... 
És persze kísérletezd ki magadnak, hogy neked mi a jó. Remek hír. Tegyük hozzá, hogy ezt kombózzam össze a gyomorsav + epeérzékenység dolgaimmal. (pl. a hüvelyesek nem olyan jók az epének, endo miatt viszont sokat kellene enni. Dióflék dettó: endót távol tartja, de az epe és gyomorsav szempontjából rossz.) 

Szóval azt csinálom, mint eddig: cukorra, koffeinre figyelek, rostbevitelt növelem, vörös húst ünnepi alkalmakra tartogatom, Zebulont ráveszem arra, hogy a kedvenc kenyerünk mellett essen a bevásárlókosárba néha másféle is (zab, rozs, teljes kiőrlésű, kovászos stb.), Omega3 vitamint beszerzek. 

Amit be kellene még iktatnom: a HO napomon egy kis itthoni testmozgás. Nem is annyira a fogyás, hanem a szív- és érrendszerem, a tüdőm valamint a gerincem miatt. Meg hát az endo miatt. És persze ez a heti egy-két alkalom is csak arra elég, hogy kiröhögjenek érte, mert heti minimum háromszor minimum 30 percnyi intenzív, a szívet rendesen megdobogtató testmozgás lenne a minimum. Minimum! :) 



*banyek, ide kajak 44-45 kiló volt írva, ekkora önámításban nem élhetek, és senki se szól rám. Amúgy a blogger szövegszerkesztője meg akkora gagyi, komolyan, zokognom kell tőle. 

10 megjegyzés:

  1. Haho, csendes zugolvasod vagyok, de eszembe jutott ehhez a temahoz valami. Ez megpedig az Aviva modszer, ami egy tornagyakorlat es sikeresen lehet alkalmazni többfele nogyogyaszati, hormonalis megbetegedesre, allapotra. En magam is elvegeztem a kurzust es csinaltam is es valoban hasznalt. Okoskodas messze alljon tölem, ez csak ötlet, ami beugrott. :-) Sok eröt es kivanom, hogy talald meg a megfelelö utakat, eteleket. :-)

    https://avivamodszer.hu/aviva-modszer/az-aviva-modszer-lenyege

    V

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv az agyamban. Mármint a blogomon. :)
      Köszi az ajánlást, utánanézek majd. A könyvtárban van példánya az "alapkönyvnek", persze pont ki van kölcsönözve, sebaj, felírtam magamnak.

      Törlés
  2. Bocsánat az ignoráns kérdésért, még új vagyok itt; a műtét nem jön szóba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv néked is! :)
      Műtét szóba jött 2019-ben, meg is műtöttek sürgősségi esetként, akkor vált 100%-ban biztossá, hogy endom van. Utána hála a csinos kis lombikoknak jött Lujza - a terhességi hormonok a leghatásosabb ellenszerei az endometriózisnak, de hát nem lehet állandóan állapotos az ember...

      Törlés
  3. 54-55 kiló szerintem ideális.
    Jó sok lemondás van a listán. De apám pl. évek óta nem eszik fehérkenyeret, édességeket és jobban is van, mint mikor fogyasztotta ezeket.
    Én is tervezek egy kis étrendbeli változást, meg több mozgást, de egyelőre még csak elméletben tartok itt. Sok sikert neked.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, amúgy ideális lenne, de az zavar, hogy az izomzat-háj arány utóbbi felé billen. Sosem voltam erős, nem is leszek már, de azért valami alap állóképesség nem ártana. Apud nagyon ügyes, neked meg kitartó gyakorlati megvalósítást! :)

      Törlés
  4. En nagyon kivoltam a 44-45 kg, on, csak nem akartam kritizalni, gondoltam, hatha 120 cm vagy hozza, es akkor az tok oke. Orulok, h eliras volt. Milonka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ezen jót nevettem.

      Már felnőttként (kb. olyan 20-23 éves korom között) volt amúgy egy 48-49 kilós korszakom, sokszor ahhoz viszonyítom magam, amit nem kellene, mert igaza van MissNeurónak, és az 55 kiló a magasságomhoz teljesen ideális, csak aki vézna volt élete nagy részében, annak a botsáska üzemmód könnyen be tud akadni. De igyekszem úgy dolgozni ezen, hogy ne a kilókat figyeljem, hanem az egészségi állapotomat, kedvemet, a testem jelzéseit.

      Törlés
  5. nekem az endos tuneteimre (nem voltak rettenetesek, ugy ertem, a menstruaciok kozott semmi bajom nem volt, az elso 1-3 nap volt kemeny) nagyon-nagyon sokat segitett a TEHENtejtermekek (es voroshus) = xenoosztrogen-bevitel elhagyasa/minimalizalasa. a sajtok nagyon hianyoztak az elejen, de irto jo volt megszabadulni azoktol a benito kesszuras-fajdalmaktol. (creusa)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sírok-zokogok, mert a sajtokat, kávéstejet, turmixokat, joghurtokat, tejfölt, ahh nem is sorolom, szóval mindet imádom. Sajnos nagyon sok (tehén)tejterméket fogyasztok. Jelenleg nekem nincs tünetem, inkább a megelőzés miatt lenne fontos erre is figyelnem... Vagy növényi alterra átállni (most meg a pénztárcám zokogott fel).

      Törlés