2024. szeptember 16., hétfő

Beszari penészbogarak vagyunk Zebulonnal,

persze ennek megvan az oka, de tény, hogy eddig nem mertünk nyaralni menni Lujzával. Mikor picike volt, akkor a 10 perces Nyakasfalván belüli autózást is úgy üvöltötte végig, mintha nyúznánk (mondjuk az első öt hónapban az alvást leszámítva mindig így üvöltött szegény), aztán mikor végre tudott már rendesen ülni a gyermekülésben, akkor elkezdte élvezni az utat, tudott nézegetni. Hosszú távra azért továbbra sem merészkedtünk el vele. 

De az van, hogy idén három (!!!) éves lesz, mások meg a féléves gyerekkel mennek a Balatonhoz/Korfura stb., úgyhogy rá kellett venni magunkat, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból, s elhagyjuk a megyét (Frodó úr!). 

Amúgy nyáron egyszer ugye átruccantunk Tirpákfalvára, megtekintettük a jegesmedvét, meg Lujza kedvenceit, a gyémántgalambokat (ne röhögjön senki, létező faj). Mármint ott helyben derült ki, hogy a világ legérdekesebb állatai ezek a szaros-tollas, szürke kis jószágok. Mi a hómackó és a cápa (meg az egész ócenáriárium) miatt vittük a leányt, de ha egyszer ezt bámulta teljesen megbabonázva hosszú percekig, akkor ezt: 


Oda egy óra volt az út, végignézelődte, visszaúton aludt, úgyhogy ezen felbátorodva most hétvégén dupláztunk, s C-re mentünk (2 óra autóútnyi idő), az ottani rokonokhoz, mert ezer éve rágják a fülünk, mikor megyünk már. Ideje volt. Péntek délután indultunk, vasárnap délután jöttünk.

És nagyon jól sült el, pont beszéltük Zebulonnal, hogy jobb volt ide menni, mint random nyaralásra hármasban, mert annyi érdekes ember, állat, dolog és élmény érte Lujzát, amit máshogyan nem tudtunk volna prezentálni neki.

Kezdve azzal, hogy újra találkozhatott a legközelebbi gyermekkorú rokonaival, a másod-unokatestvéreivel (5 és 8 évesek), akikkel nem egyszerűen csak játszott, de a két fiú szabályosan összeveszett, hogy ki ülhet Lujza mellett étkezésekkor. Az esti fürdés hármasban a kádban meg hatalmas habos móka volt, két rokonlátogatás között autóban kézen fogva utaztak és így tovább.   


Lujza meg - hála az apja rutinszerűen előadott esti meséinek, amiben "Valika" elutazik C-re, és már nem fél B. bácsitól (Zebu nagyhangú mackó nagybátyjától) - valóban nem félt B. bácsitól, sőt, érkezéskor konkrétan akkora csicsergést vágott le neki az útról ("a bölcsiből egyből ide jöttünk, csak felvettük mamát"), hogy mind csak lestünk, utolsó napon még az ölébe is beleült (nem mi erőltettük!) és kacagott. 

Látott kutyákat, macskát, birkát, kismotorozott pumpapályán (kölcsönkapott bukósisakban és járgánnyal), felemelték emelődarus kocsival (Zebulonnal csak ötször kaptunk szívrohamot az alatt a kettő perc alatt, bezzeg ő végig vigyorgott, s az első szava a földet éréskor az volt, hogy: "Megint!"). 

Mindenki ámult, milyen kis nyitott, beszédes, és mennyire jól viselkedik pl. az asztalnál. Tényleg nem volt semmilyen hiszti, és úgy láttam rajta (remélem, valóban így volt), hogy rettenetesen élvezte az egész kalandot, jól szórakozott a rengeteg emberrel, akikkel összefutott. Ha nem tévedek, dédit nem számolva 11 közelebbi-távolabbi rokonnal volt szerencséje találkozni szűk 48 óra alatt.  

A vendéglátóink a szokásos módon nagyon jófejek és kedvesek voltak, csak a szokásos módon túlvállalták magukat, így káosz és anarchia uralkodott, mondjuk 15 embert koordinálni, akiknek a napirendje legalább négyféle, az tényleg nem könnyű. Mi kellő rugalmassággal, de ragaszkodtunk Lujza napirendjéhez, főleg a délutáni alváshoz, mert annyira hozzá van szokva, hogy nem bírta volna nyűglődés nélkül az esti programot. 

A második gyerek vállalásához nem jött meg a kedvem. A kutyatartáshoz se. 

Ha már háziállat: szegény Kórász péntek délben kapott enni, és vasárnap estig éhezett, mert a megbízott etetői (Pierrék) nem bírtak bejutni a házba. Tanulság: a pótkulcsot mindig le kell ellenőrizni + érdemes betanítani-letesztelni az emberi erőforrást is. 

Szerencsére ezt a kalandos hétvégét mind túléltük.


Jöhet Korfu! 


(Vicceltem.)

2024. szeptember 5., csütörtök

Kérdezz-felelek 2007-ből 4. rész

 

HISZEL A(Z)…

Eredeti válasz 2007-ből

Mostani válaszom 2024-ben

…angyalokban?

Perszehogy!

Hátizé.

…földönkívüliekben?

Perszehogy nem!

Elkeserítő lenne, ha nem lenne rajtunk kívül élet. Viszont a földön kívüli élet lehetséges, hogy sejtszinten folyik (most még)

…Pokolban?

Perszehogy! (de inkább csak olyan átmeneti-megtisztító jelleggel)

Hátizé.

…Mennyországban?

Perszehogy!

Hátizé.

…Istenben?

Perszehogy!!!!

Igen.

…magadban?

Kicsit morbid az előző után, de perszehogy.

Előfordul.




EGYIK VAGY MÁSIK?

Eredeti válasz 2007-ből

Mostani válaszom 2024-ben

Virág VAGY Csoki?

CSOKI CSOKI CSOKI!

Csoki, de megtanultam értékelni a virágokat is.

Szárazföld VAGY Óceán?

Szárazföld

Szárazföld, a két lábam megy legyen rajta.

Alma VAGY Narancs?

Óma

Alma

Vanília VAGY Csoki?

Csoki

vanília

Vígjáték VAGY Horror?

Vígjáték

Dráma

Akció VAGY Művészfilm?

Ki rendezte, kik a szereplők és miről szól???

Művész felé hajlok, de tényleg számít a rendező

Könyv VAGY Újság?

Könyv

Könyv

TV VAGY Rádió?

TV

Netflix és Youtube

A pohár félig üres VAGY félig teli?

Attól függ, mi van benne.

Tartalomtól függ valóban.

2024. szeptember 3., kedd

Történtek dolgok amúgy, például:

 - végigment az egész családon egy fosós-hányós vírus. Szerencsések vagyunk, mert ez volt Lujza első ilyen betegsége, pedig lassan 3 éves és egy évet már járt bölcsibe. Ő hamar ki is kecmergett belőle, aztán persze én is elkaptam, és mázli, hogy nem egyszerre Zebuval, mert váltva tudtunk Lujzáról gondoskodni, míg a másik szenvedett. Most már Zebu is jól van, Lujza bölcsibe is jár már. 

- nem is írtam, milyen volt az idei nyakasfalvi "káááárnevál". Ugyebár már évek óta ez inkább egy hetes programsorozat, nem "csak" egy nap, ezt kihasználva több délután is elvittük Lujzát a belvárba megtekinteni a kultúrát. Imádta. Főleg a táncosokat. Jöttek Spanyolországból showtáncosok, őket elnevezte pónilovasoknak, ők voltak a kedvence, meg egy másik spanyol tánccsoport, "a tüzesek", utóbbiakkal interaktáltunk is, ti. fellépés előtt épp vártak a kezdésre, üldögéltek a főben, Lujza pedig megbűvölve nézte az igen erős színpadi sminkjüket és a látványos, tűzcsóvákat imitáló ruhájukat. Az egyik lány és fiú észre is vette Lujzát, és mutatták neki, hogy nyugodtan nézze meg közelebbről a hacukájukat, persze kicsit noszogatni kellett Lujzát, de végül együtt közelről is megvizsgáltuk őket. Kedvesek voltak, Lujza meg nagyon bátor. Később táncolni is láttuk őket, meg persze számos más csoportot is, köztük sok olyat, amiben Lujzánál pár évvel idősebb lánykák is rázták a pompomot. Illusztrációként felül a "pónilovasok", alul "a tüzesek". 

forrás

- Azóta Lujza rendszeresen táncol otthon, felveszi a "táncos szoknyáját" (anno farsangra vettünk neki egy tüllös fekete szoknyát - mivel fekete macska volt), meg a karkötőit, be kell indítani neki "valami pónilovas zenét", ami rend szerint Lady Gaga (eredetileg Zebu választása volt, azóta Lujza is imádja, ma reggel is azt követelte, az általam korábban mindig lejátszott Lord of the Dance nem volt jó.) Ügyesen keveri a talajtorna, a néptánc és a szamba elemeit. A végén rendesen meg is hajol, teljesen profi. Kaptunk szórólapot balettiskolától, Zebulon egy hip-hop stúdiót nézett ki, én meg szeretném majd elvinni néptáncra is, aztán majd Lujza választ valamit. Most még úgyis mazsola hozzá, van 2-3 év ezen agyalni. 

- Voltak persze kiállítások is, azokat mérsékeltebb lelkesedéssel viselte Lujza. Bezzeg én imádtam a Playmobil kiállítást! A bennem élő 5 éves kislány ujjongva örvendezett, de sajnos rövidre kellett zárni, mert Lujzát annyira nem hatotta meg a dolog. 

- Ellenben az épületvetítés nagyon tetszett neki. Már önmagában az, hogy "késő estig" fennmaradhatott, meg este elmentünk a belvárba, ahol minden fel volt díszítve, szóval ez mind érdekes volt, de a fényfestés még rátett egy lapáttal. Nekem tetszett idén is. Most a városháza fenekére (hátoldalára) vetítettek, ami egy szűkebb tér, míg korábbi éveken a nagytemplom és egyetem fényfestése grandiózusabb látványt nyújtott, de szerintem ötletes volt ez is.  

- Másik vicces újdonság az Olimpiához köthető. Bár nagyon keveset megy nálunk a tv, azért a sportközvetítéseket néha mi is követtük. Lujza leginkább az atlétikai számokat szerette (nesze neked genetika: a nagyapja atletizált), meg a talajtornát. Még a foci EB miatt vettünk zászlót, azt lengette lelkes "hajrá magyarok" kurjongatások közepette, akkor is, ha épp nem volt magyar induló. Aztán valamiért beakadtak neki a franciák (talán francia-olasz kézi meccs volt), és azóta kitalálta, hogy ő francia. A legváratlanabb helyzetekben közli, hogy "zsömapellLujza", mert ezt megtanította neki az apja. Mióta Lujza rájött, hogy sokféle nyelv (ország és nép) létezik, mindet meg akarja tanulni. És mindig fel van háborodva rajta, hogy nem sugároznak éjjel-nappal "szaladást", pedig ő azt szereti nézni, meg ahogy a nénik és bácsik ugrálnak (magasugrás, rúdugrás, hármasugrás, egyre megy).