2023. szeptember 11., hétfő

Kiegészítés a YR-hoz

Még néhány dolog, ami eszembe jutott. 

1) A szexualitás megjelenítése. A Heart Stopper (HS) kapcsán jött fel, hogy ott kissé túl puritán módon jelenik meg a tinik közti testiség. Én úgy gondolom, hogy a Young Royalsban (és az örökké ide citált norvég  Skam című sorozatban is) sokkal természetesebb módon ábrázolják a szexet. Nincs túlhangsúlyozva (mint az Euphoriában), de nem kezelik szende módon se, mint a HS-ben. Mint írtam az előző posztban, volt a stábban külön ember, aki az intim jelenetekben segédkezett, ennek a hatása is érződhetett.  Ami viszont nagyon fontos: ha szexet látunk két fiatal között, annak szerepe van, megtudunk valamit, előre viszi a történetet. Például August és Felice intim jeleneteinél kiderül, August mennyire kontroll-mániás. (Malte vállalta be később is a legsikamlóasabb felvételt, tekintettel a popsivillantására, amit ellentmondásos módon kicsit oda nem illőnek éreztem, másrészt természetes volt.) Ahogyan a öhm… hogyan fejezzem ki magam… a pélóramarkolások (volt van 3-4) is valódi vágyat fejeztek ki kanos (kancás) fiatalok között. Illetve Wille és Simon cselekményszálában lett nagyon fontos, hogy a magánéletüket, így a szexuális életüket hogyan tudják megvédeni. 


2) Ben Hope-jelenség: August karaktere a képernyőn való feltűnése első pillanatától egyértelműen negatívabb, és kiváló színészt találtak rá. Irritáló az egész figura. És elkövet egy hatalmas bűnt (hirtelen felindulásból netre tesz egy felvételt, amin, nos, Wille és Simon olyan dolgot csinál, amit nem szeretnének mások orrára kötni.) A dolog több okból problémás: Wille nem beazonosítható, de országos pletyka lesz, hogy a herceg meleg-e. Simon arca viszont látszik, újságírók zaklatják. Mindketten kiskorúak, így a videó készitése és közzététele egyaránt bűncselekmény. És tényleg az. August ráadásul hol vállalná a felelősséget, hol nem, de az egyértelműen kiderül, hogy felfogta, mekkora baromságot csinált és van bűntudata miatta. A nézőközönség meg nem tudom, hogy kétbites, vagy más sorozatot néznek, vagy csak túl fiatalok, de August ellen is olyan gyűlölet hullám indult, mint Ben Hope ellen. Facepalm. Talán a YR készítői jobban hangsúlyozzák, hogy senki se fekete-fehér, és hogy Wille és Simon is követnek el hibákat (Simon bűncselekményt is). 


3) Gondolkoztam rajta, vajon működne-e ez a sorozat hetero felállásban. Miért kellett MLM szálra felhúzni az egész koncepciót, ha a konfliktusban az osztálykülönbség legalább olyan fontos? Queerbaiting? Nézőszám növelés? Lehet. De hetero verziót sokat láttunk már, engem nem bánt a fiú-fiú verzió sem. Amúgy is: az August-Sara közti szerelem ezt talán megválaszolja. Mert August hiába viccelődik azzal, hogy ha ő lesz a király (amire van reális esélye), akkor Sara királyné lesz, de azért inkább az elvakult szerelem szólt belőle. 


4) A svéd titkosszolgálat és királyi testőrség (vagy mi) egy vicc a sorozatban.


5) Komikusan nagy volt a különbség a “Wille a herceg” és “Wille a koronaherceg” közötti bánásmódban. Hercegként is ő volt a B opció, mégis kb leszarták a biztonságát. Aztán koronahercegként megjelentek a testőrök (akiket probléma nélkül kijátszottak…), nagyobb szoba, hajlongás (nem szó szerint)… Az új B opció (August) biztonsága és komolyan vétele viszont újfent nulla. Gratulálok. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése