2024. március 12., kedd

Mindig is bírtam az evangélikusokat. Azért is lehet őket bírni, mert ilyen beszédet mond a püspökük:

„Igen Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Kedves Zsuzsanna Asszony!

Most, amikor ünnepélyesen hivatalba lép, hogy elfoglalja a legmagasabb állami tisztséget, arra hívom Elnök urat és mindnyájunkat, hogy álmodjunk együtt egy olyan országot és olyan Európát, amely egyre több krisztusi vonást mutat, mert a benne élők nem elvont vallási eszméket hangoztatnak, hitüket nem képmutatóan és másokat kizáró módon élik meg, hanem hitelesen követik a megfeszített és feltámadott Názáreti Jézust.

Álmodjunk együtt egy olyan országot, amelyben béke és egyetértés uralkodik. Ahol nagyvonalú a kormány és méltányos az ellenzék. Ahol nem szakadnak ketté családok és baráti társaságok csak azért, mert különböző pártokat támogatnak.

Ahol romák és nem romák együtt tudnak élni, egyik ember nem kell, hogy féljen a másiktól.

Ahol a mélyszegénységben élők felemelésén fáradoznak azok, akiknek több adatott.

Ahol ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapja férfi és nő.

Ahol különbséget tudnak tenni menekültek és bevándorlók között.

Álmodjunk együtt olyan közösségeket, amelyek kiállnak a szegények és a peremre szorítottak mellett.

Egy olyan országot, amelyben nem számít érdemnek az adócsalás és az ügyeskedés.

Álmodjunk együtt egy olyan Kárpát-​medencét, ahol egymás iránti tisztelettel élnek a népek, és a kisebbségek jogai érvényesülnek határon innen és határon túl.

Ahol védelmet kapnak a családok és mindazok, akik a szeretet összetartó erejét másként éli meg

Ahol az egyházakat sem túlszeretni, sem diszkriminálni nem akarják.

Ahol nem a trón és az oltár rossz emlékű szövetsége, hanem egyenlő felek párbeszéde és együttműködése valósul meg.

Ahol rangkórság helyett a hivatástudat, uralkodási vágy helyett a szolgálat érvényesül. Ahol természetes értéknek számít a szolidaritás és az önfeláldozás. 

Istennek is van álma. Hogy lesüllyednek a hegyek és felemelkednek a völgyek annak érdekében, hogy Isten az emberhez és ember az emberhez megérkezzen. Isten álma, hogy nép a népre kardot nem emel, fegyverkezést többé nem tanul, és hogy ne beszéljünk szent háborúról, csak szent békéről.

Azért imádkozom, hiszem, sokakkal együtt, hogy Köztársasági elnök úr nehéz hivatala ellátása közben sem szűnjön meg Isten álmát álmodni és az emberek javára cselekedni a köz szolgálatában.

Erre kérek most áldást. Isten békessége, amely minden értelmet meghalad, őrizze meg szívedet és gondolataidat a Krisztus Jézusban.”

forrás: evangelikus.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése