2023. november 3., péntek

Még egyszer a Halloween-ről,

csak mert úgy felbosszantottam magam egy bejegyzésen pár nappal ez előtt.

Egy általam instán követett "tartalomkészítő" (jobb híján nevezem így, influenszernek túl értelmes) posztolt egy kb. ötoldalas, lapozós bejegyzést arról, hogy ő személy szerint nem szereti a halloweent. Illetve ezt csak az első oldalon írta le, mert az összes többi slide (vagy mi, nem ismerem a szakszavakat) arról szólt, hogy "jajj, de ezzel senkit se akarok megbántani, meg tök oké, ha te szereted, meg jajj, én csak leírtam, mit érzek." 
Baszki, ne már.
Nem azt írta, hogy aki ünnepli a halloweent, az a pokolra jut, meg idióta, meg dögöljön meg. Csak annyit írt, hogy ő nem szereti. Mégis utána négy "oldalon" keresztül magyarázkodott miatta. 
Baszki, de komolyan. 
A sok túltolt woke-shit ellenére (vagy pont azért?) ott tartunk, hogy nem írhatja le valaki teljesen semleges és tisztelettudó, másokat nem bántó módon az, hogy mit érez (hovatovább: mit gondol!), anélkül, hogy ne tenne hozzá háromszor annyi "apróbetűs megjegyzést"? Sőt, ez nem is apróbetűs, mert majdnem ez a hangsúlyosabb, szemben az eredeti gondolattal. 

Azon már csak csendben felsóhajtok, amikor egy szaktanulmányban, aminek az égegyadta világon SEMMI köze a genderhez és a rasszhoz, leírják a szerzők, hogy ők ciszheteró kaukázusiak. 

3 megjegyzés:

  1. Nekem is szemet szúrt már a jelenség, hogy mintha mindenki magyarázkodna valamiért, amihez pedig alapvető joga van. És az a durva, hogy úgy érzem, hogy lassan én is kezdek ilyen lenni fejben, mintha bennem is lenne valami kritikus, akinek indokolni kell mindent. Tiszta agybaj!

    VálaszTörlés
  2. Igen, és ezzel szépen öncenzúrázunk. Nyilván nem a bármilyen -fób kirohanásokat és gyűlölködő megnyilvánulásokat sajnálom, de az érdemi vitákért, véleményütköztetésekért, más nézőpontok megismeréséért meg nagyon nagy kár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is feltétlenül a vitát hiányolom, hanem a sokféleség fenntartását. Annyifélék lehetünk, annyi dolog lehet, ami tetszik, vagy nem tetszik, mindenféle indok nélkül. (Persze, a -fób, meg az indulatgerjesztés más téma. Arról meg azt gondolom, hogy nyugodtan tartsa meg magának mindenki.)

      Törlés